Možda ste se udarili, žvakali led ili tvrdi bombon… Trenutak kada shvatite da imate napuknut ili slomljen zub, nije nikako ugodan. Ne brinite, vaš zub i osmijeh mogu se popraviti čak i u slučaju da je potrebno vađenje korijena zuba. U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile saznajte kojim stomatološkim tretmanima možemo spasiti napuknut ili slomljen zub.

U Dental Centru 4Smile koristimo estetske, protetske i implantološke tretmane za popravak ili nadomještanje oštećenih zuba. Pravi tretman za vas ovisit će o tome koliko je vaš zub oštećen. Suvremena stomatologija omogućuje bolju kvalitetu života što znači da ne morate živjeti s neprivlačnim zubima.

Kako zub može puknuti?

Caklina koja pokriva zube najjače je tkivo u vašem tijelu, no ipak se može slomiti ili popucati.

Zubi se mogu oštetiti na mnogo načina. Igrali ste nogomet ili rukomet bez sportske udlage, žvakali ste olovku ili led…. Napuknut ili razbijen zub često je posljedica i neke traumatske ozljede.

Prema istraživanjima, deset namirnica koje najčešće oštećuju vaše zube su tvrdi bomboni, led, citrusi, kava, sušeno voće, krumpir, soda, alkohol, sportski napitci i gazirana pića.

 

Propadanje zuba ili karijesi također mogu oslabiti zube, uzrokujući pogoršanje kada žvačete tvrdu hranu, u smislu puknuća zuba. Sigurni smo da ste nebrojeno puta čuli da je netko zagrizao koricu kruha i raskolio mu se zub…

Vrste fraktura

Napuknuće cakline – sitne pukotine koje utječu samo na vanjsku caklinu. Plitke su, ne uzrokuju boli i primarno su estetski, ne medicinski problem.

Puknut zub – znači da se pukotina proteže od površine žvakanja vertikalno prema korijenu. U ovom slučaju je važna pravovremena dijagnoza da se spasi zub. Napuknut zub koji se ne liječi pogoršat će se kako vrijeme prolazi i može dovesti do gubitka zuba. Rano liječenje je neophodno za spašavanje napuknutih zuba.

Raspuknuti zub ili razdvojeni zub – obično je rezultat dugotrajnog napuknutog zuba. Prepoznajemo ga po napuklini koja zub dijeli na dva zasebna segmenta. Razdvojeni ili raspuknuti zub u nekim slučajevima može se spasiti endodontskom terapijom.

Vertikalna fraktura korijena zuba –  Pukotine počinju u korijenu zuba i pružaju se prema žvačnoj površini. Često, pokazuju minimalne znakove i simptome. Najčešće se otkriva tek kada se proširi na okolnu kost i zubno meso. U većini slučajeva potrebno je vađenje zuba.

Stomatološki tretmani

Napuknuti ili slomljen zub u većini slučajeva može se spasiti endodontskom terapijom.

Caklina se može zaštiti zubnim ljuskicama. – Pročitajte više o zubnim ljuskicama!

U slučaju da pukne zub i ostane korijen, osim endodontske terapije “vađenja živca”, na kompozitnu nadogranju stavlja se keramička krunica.

Kada dođe do vađenja zuba, idealno rješenje, kako ne bi oštetili susjedne zube, je zubni implantatPročitajte sve o zubnim implantatima!

 

Napuknuti ili slomljen zub potrebno je što prije pregledati!

Mislite li da je vaš zub napuknut ili slomljen što prije posjetite svog stomatologa u Zagrebu.

Zašto?

Tako možete izbjeći daljnja oštečenja, moguće infekcije i možda čak i spasiti zub.

Ako imate slomljen ili napuknut zub, posjetite Dental Centar 4Smile u Zagrebu.
Nemojte čekati! Danas nazovite  +385 (01) 8891 461 i dogovorite termin.
Želimo vam pomoći da postignete prekrasan osmijeh s kojim se možete ponositi.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.