magnetna-rezonanca-i-zubni-implantati-je-li-sigurno

Magnetna rezonanca i zubni implantati: Je li sigurno?

Kada imate zubne implantate i trebate napraviti magnetsku rezonancu, prirodno je imati pitanja o sigurnosti. 

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile razjasnit ćemo nedoumice i pružiti sigurnost u vezi s podvrgavanjem pregledu pomoću magnetske rezonance sa zubnim implantatima.

Razumijevanje Magnetske rezonance i Zubnih implantata
Magnetna rezonanca – MR:

Magnetska rezonanca je neinvazivna tehnologija snimanja koja koristi snažno magnetsko polje, radio valove i računalo za stvaranje detaljnih slika unutrašnjosti vašeg tijela. Za razliku od rendgenskih zraka ili CT snimki, MR ne koristi ionizirajuće zračenje, što ga čini preferiranom metodom za dijagnosticiranje raznih stanja.

Zubni implantati:

Zubni implantati su umjetni zubni korijeni, obično izrađeni od titana ili cirkonija, kirurški postavljeni u vašu čeljust kako bi podupirali zamjenske zube. Ovi materijali su odabrani zbog svoje biokompatibilnosti i trajnosti.

Je li sigurno podvrgnuti se magnetskoj rezonanci ukoliko imate ugrađene zubne implantate?

Glavna zabrinutost u vezi s MR-om i zubnim implantatima odnosi se na interakciju između magnetskog polja i metalnih predmeta. Budući da MR uređaji stvaraju snažna magnetska polja, pacijenti često brinu da bi se metalni implantati mogli pomaknuti, zagrijati se ili ometati proces snimanja.

Stvarnost: Sigurno je podvrgnuti se magnetskoj rezonanci ukoliko imate standardne zubne implantate od nemagnetskih materijala

Nemagnetski metal – titan:

Većina modernih zubnih implantata izrađena je od titana, nemagnetskog metala. To znači da oni ne stupaju u značajnu interakciju s magnetskim poljem magnetske rezonance. Titan je odabran upravo zbog svoje stabilnosti i sigurnosti u takvim okruženjima.

Zubni implantati od cirkonija:

Cirkonij, drugi materijal koji se koristi za zubne implantate, također je siguran za MR. To je keramički materijal, koji nije magnetski i ne predstavlja nikakav rizik tijekom MR-a.

Što se može saznati iz službenih istraživanja:

Brojne studije i klinička iskustva pokazala su da su MR snimke sigurne za pacijente sa zubnim implantatima. Nema dokaza koji sugeriraju da MR snimke mogu pomaknuti ili oštetiti zubne implantate.

Artefakti na MR slikama:

Iako sigurnost nije problem, zubni implantati ponekad mogu stvoriti artefakte na MR slikama. Ovi artefakti su izobličenja ili sjene uzrokovane prisutnošću metala. Međutim, iskusni radiolozi i tehničari su obučeni za upravljanje i minimiziranje ovih artefakata, osiguravajući točne dijagnostičke rezultate.

Uvijek jasno komunicirajte!

Uvijek obavijestite MR tehničara o bilo kojim implantatima  u tijelu prije snimanja. To im omogućuje da poduzmu potrebne mjere opreza i prilagode tehniku snimanja ako je potrebno.

Zaključak: Budite bez brige

Podvrgavanje MR pregledu sa zubnim implantatima općenito je sigurno. Moderni zubni implantati dizajnirani su s materijalima koji ne ometaju magnetska polja koja se koriste u MR-u. Iako se mogu pojaviti neki artefakti na slikama, oni se mogu učinkovito upravljati. Uvijek otvoreno komunicirajte sa svojim zdravstvenim radnicima o svojim implantatima kako biste osigurali najbolju skrb i točne dijagnostičke rezultate.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.