UNESITE POJAM

Koja životinja ima najviše zuba?

Koja životinja ima najviše zuba?

Koja životinja ima najviše zuba?

Zamislite da imate preko 10 000 zuba o kojima trebate svakodnevno brinuti! Koliko biste samo vremena potrošili na oralnu higijenu. Srećom, ljudi imaju samo 32 odrasla zuba, ali ima dosta životinja koje imaju poprilično više zuba. 

Što mislite koja životinja ima najviše zuba? Budite spremni na šok!

U našem istraživanju za ovotjedni blog Dental Centra 4Smile saznali smo da je som jedna od životinja s najvećim brojem zuba. S impresivnim brojem od 9280 zuba možemo reći da je najveća životinja s najvećim brojem zuba. 

 Kakvi su zubi soma?

Zubi soma su sitni i nakupljaju se u ustima u redovima jedan iza drugoga. Njima se hrani drugim ribama, malim pupoljcima i malim životinjama. Općenito, svoj plijen voli tražiti na dnu rijeka, među šljunkom.

Međutim, šok tek slijedi, som nije živo biće s najviše zuba, nego puž!

Zar puževi imaju zube?

Puževi su možda samo naizgled neinteresantna stvorenja. Možda su spori, ali postoje vrste puževa koje mogu napredovati u surovim uvjetima, paralizirati plijen i  spolno općiti gađajući svoje partnere ljubavnim strelicama. 

Ukoliko vam sve to nije dovoljno da vas impresionira, zavirite u puževa usta ako ikad budete imali priliku: vidjet ćete jezik i redove i redove oštrih “zuba”. Taj jezik s tisućama zuba, od 1000 do preko 20 000 zuba zove se radula.

radula - puževi zubi

Scanning electron microscope image of snail teeth (x 1200).

Postoje i neke (posve zastrašujuće) varijacije radule. Vrste puževa – koji se uglavnom nalaze u toplim i tropskim vodama – imaju otrovnu radulu koja se koristi za paraliziranje plijena prije jela.

Neki grabežljivi puževi imaju radule s izrazito oštrim zubima – svaki dug oko pola milimetra – koji se koriste za ubijanje i jedenje glista.

Mnoge lignje također imaju radulu u ustima. Kako joj grlo prolazi izravno kroz mozak, zubasti jezik lignje potreban je da bi hranu razgradio na sitne komadiće. Jer, priznajmo, komadić raka koji kuca o vaš mozak sigurno će pokvariti večeru.

Kako održavati higijenu kad imate preko 10 000 zuba, a nemate stomatologa?

Sam svoj majstor!

Sam broj zuba koje ima nije jedino što pužev osmijeh čini zastrašujućim.

Osim morskih pasa i krokodila, i puž redovito sam mijenja setove zuba! Na stražnjem dijelu radule redovito rastu novi zubi koji se onda pomiču prema naprijed i zamjenjuju potrošeni set zuba u prednjem redu.

Sigurni smo da više nikad nećete gledati puža istim očima!

 

POSEBNE PONUDE