kako-kokos-pomaze-oralnom-zdravlju

Pješčane plaže, tropski kokteli…što vam sve pada na pamet kada pomislite na kokos?
Ako vam među svim asocijacijama na kokos još ne pada na pamet oralno zdravlje, vjerojatno još niste svjesni svih dobrobiti kokosa za vaš osmijeh!
Od smanjenja štetnih bakterija do promicanja zdravlja desni, moć kokosa u održavanju oralne higijene doista je nevjerojatna.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile pročitajte zašto je kokos dobar saveznik vašeg oralnog zdravlja i kako vaš osmijeh može dodatno zablistati uz ovo poznato tropsko voće!

KOKOS IMA PRIRODNA ANTIBAKTERIJSKA SVOJSTVA

Jedna od glavnih kvaliteta kokosa je da djeluje antivirusno, antigljivično, antibakterijski i protiv parazita.

Antibakterijska svojstva kokosa čine kokos učinkovitim sredstvom u borbi protiv štetnih oralnih bakterija. Jedna od primarnih komponenti odgovornih za ovaj učinak je laurinska kiselina, koja čini značajan udio kokosovog ulja. Laurinska kiselina tako pomaže u borbi protiv bakterija odgovornih za stvaranje plaka, bolesti desni i loš zadah.

Iz tog razloga, u pojedinim dijelovima svijeta je popularan takozvani “oil-pulling”, odnosno mućkanje kokosovog ulja u ustima, kao sastavni dio rutine oralne higijene.

Kokosovo ulje u vašoj rutini oralne njege može smanjiti prisutnost štetnih bakterija u ustima, promičući bolje opće oralno zdravlje.

KOKOS SE BORI PROTIV ZUBNOG PLAKA

Zubni plak je ljepljivi sloj bakterija koji se nakuplja na zubima, a ukoliko se ne ukloni na vrijeme dolazi do kalcifikacije i stvaranja zubnog kamenca.

Zubni kamenac može dovesti do karijesa i bolesti desni, a moguće ga je ukloniti isključivo profesionalnim čišćenjem u stomatološkoj ordinaciji.

Kako biste zubni plak što bolje uklonili, važno je redovito četkati zube i koristiti oralni tuš (waterpik) ili zubni konac za čišćenje teže dostupnih područja.
No osim dobro poznatih saveznika za čišćenje zubnog plaka, može vam pomoći i kokosovo ulje!

Mućkanjem kokosovog ulja u ustima 10-15 minuta dnevno pomaže uklanjanju plaka, što dovodi do čišćih zuba i svježijeg daha.

Osim toga, kokosovo ulje može vam pomoći kod gingivitisa, odnosno upale zubnog mesa!

Protuupalna svojstva kokosovog ulja pomažu u smirivanju i smanjenju gingivitisa na način da smanjuju otekline i crvenilo desni, istovremeno potičući bolje zdravlje desni.

*Napomena: Gingivitis je važno liječiti u ranim fazama, kako se ne bi razvio u paradontozu.
Liječenje gingivitisa zahtjeva antibiotsku terapiju kod stomatologa, stoga kokosovo ulje ne bi trebalo biti zamjena regularnom liječenju, već dodatna pomoć!

KOKOS JAČA ZUBNU CAKLINU

Zubna caklina je najtvrđa tvar u ljudskome tijelu, a kokos pomaže osigurati da vaša caklina ostane jaka.

Kokos sadrži esencijalne minerale poput kalcija i fosfora, koji su vitalni za održavanje jakih zuba i cakline. Ovi minerali pomažu u remineralizaciji zuba, uklanjanju karijesa u ranoj fazi i sprječavanju erozije cakline.

KOKOS UMIRUJE SUHA USTA

Suha usta su stanje u kojem usta ne proizvode dovoljno sline, što dovodi do nelagode i povećanog rizika od karijesa.

Kokosovo ulje može olakšati simptome suhih usta tako što podmazuje i vlaži oralna tkiva.
Kokosova antibakterijska svojstva se mogu boriti protiv bakterija koje rastu u suhom okruženju, smanjujući rizik od oralnih infekcija.

Osim toga, jeste li znali da kokosova voda sadrži čak 94% čiste vode?
Ta činjenica kokosovu vodu čini idealnim i zdravim izborom za hidrataciju oralne šupljine i cjelokupnog organizma!

KOKOS OSVJEŽAVA DAH

Loš zadah, poznat i kao halitoza, može negativno utjecati na samopouzdanje.

Obzirom da je loš zadah uzrokovan viškom loših bakterija u usnoj šupljini, antibakterijska svojstva kokosa su idealno rješenje.
Umjesto da samo prikrije loš zadah, kokosovo ulje djeluje direktno na uzrok i uništava bakterije koje uzrokuju loš zadah.

Kao rezultat toga, uključivanje kokosovog ulja u vašu rutinu može dovesti do svježijeg daha i čišćeg osjećaja u ustima.

KOKOS POMAŽE ODRŽATI ZUBE BIJELIMA

Kokos nema samo zdravstvene, već i estetske prednosti!

Ukoliko tražite prirodnu metodu koja vam može pomoći održati zube bijelima, isprobajte kokos.

Iako se zubi dubinski i dugotrajno mogu izbjeliti samo profesionalnim izbjeljivanjem u stomatološkoj ordinaciji, mnogi posežu za privremenim rješenjima koja zube kratkotrajno čine bijelima na površinskoj razini.
Međutim, mnogi komercijalni proizvodi za izbjeljivanje zuba sadrže jake kemikalije koje mogu uzrokovati osjetljivost zuba. Srećom, kokos je prirodna i sigurna alternativa za uklanjanje površinskih mrlja na zubima!

Korištenje kokosovog ulja može postupno ukloniti površinske mrlje na zubima i tako učiniti zube da se doimaju bjeljima.

To ga čini i idealnim izborom za održavanje osmijeha bijelim, ako ste već bili na profesionalnom izbjeljivanju zuba.

ZAKLJUČAK

Kokos nudi brojne dobrobiti za oralno zdravlje – od prirodnih antibakterijskih svojstava do sposobnosti borbe protiv plaka, smanjenja upale desni i promicanja svježijeg daha.

Uključivanjem kokosovog ulja u svoju dnevnu rutinu oralne higijene i uključivanjem proizvoda na bazi kokosa u svoju prehranu, vaše oralno i cjelokupno zdravlje može beneficirati.

Dakle, sljedeći put kada budete uživali u okusu kokosa, sjetite se da ne samo da uživate u ukusnoj poslastici, već i pomažete svom osmijehu da ostane zdrav i blistav!

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.