Od malena nas uče da je važno prati zube minimalno 2 puta dnevno po dvije minute. Osim raznih modela klasičnih četkica za zube, već duži niz godina na tržištu su prisutne i električne četkice za zube. Bez obzira koju četkicu koristili, važno je četkati pod kutom od 45 stupnjeva od desni prema zubima i koristiti četkicu s mekanim vlaknima.

U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile navest ćemo sve prednosti i nedostatke električne i klasične četkice za zube. Kad imate izložene sve argumente, sigurni smo da ćete i lakše izabrati koja je četkica za zube idealna baš za vas.

PREDNOSTI KLASIČNE ČETKICE ZA ZUBE

Pristupačna cijena: Jeftinije su od električnih četkica za zube.

Dostupnost: U gotovo svakoj trgovini i ljekarni.

Praktičnost: Stane u svaku toaletnu torbicu.

Ista tehnika, isti rezultati: Dok god pravilno četkate zube, zapravo nema velike razlike u odnosu na električnu četkicu.

Klasične četkice za zube su jednostavne za korištenje, dostupne su i cjenovno pristupačne. Neki ljudi smatraju da im klasične četkice za zube omogućuju bolju kontrolu četkanja. To je zato što imaju lagane ručke koje se lako uklapaju u ruku. Osobe s osjetljivim zubima ili desnima također bi mogle otkriti da je lakše kontrolirati pritisak klasičnom četkicom za zube, osim ako ne kupite električnu četkicu za zube sa senzorom za pritisak (da, i to postoji!).

NEDOSTACI KLASIČNE ČETKICE ZA ZUBE

Malo više posla: Za razliku od električne četkice, morat ćete malo poraditi kako biste generirali taj kružni i naprijed-natrag pokret potreban za pravilno čišćenje zuba i desni.

Budite pažljivi: Ako koristite klasičnu četkicu za zube, možda prejako četkate. To može dovesti do potencijalnih oštećenja desni i zuba. Prejako četkanje možete primijetiti ukoliko četkica za zube nakon kratkog korištenja već počne “cvjetati”.

Preveliki izbor: Možda ćete provesti više vremena nego što želite da biste izabrali koju klasičnu četkicu kupiti.  Različiti oblici, veličine i tipovi vlakana i koju god izaberete, nikad ne znate sa sigurnošću hoćete li biti zadovoljni.

Postavite alarm: Mnoge električne četkice imaju ugrađene timere koji se automatski isključuju nakon 2 minute četkanja. Ako se odlučite za klasičnu četkicu za zube, pazite na sat kako biste bili sigurni u točno vrijeme četkanja!

PREDNOSTI ELEKTRIČNE ČETKICE ZA ZUBE

Jednostavna za upotrebu: Jedino na što trebate paziti jest da glavu električne četkice držite pod ispravnim kutom.

Manje naslaga plaka: Prema izvješću potrošača objavljenom 2015. godine, električne  četkice za zube uklanjaju 21% više naslaga plaka od klasičnih četkica za zube. Na to je potrebno obratiti pažnju!

Lakše čišćenje protetskih radova i ortodontskih aparatića: Povremeno se naslage plaka mogu nakupiti na teško dostupnim mjestima, na primjer na rubu protetskog rada ili između bravica ortodontskog aparatića za zube. Ukoliko vam je teško održavati aparatić za zube čistim, možda je vrijeme da prijeđete na električnu četkicu koja ima vibracijsku značajku.

Tajmeri: Mnogo električnih četkica za zube ima ugrađeni tajmer. Ako vam se čini da prebrzo i prekratko perete zube, električna četkica za zube može vam pomoći da automatski usporite.

Električne četkice za zube uklanjaju naslage plaka poput dubinskog čišćenja. Električne četkice imaju rotirajuće glave koje temeljito čiste zubne površine. Mnoge od njih imaju prilagođene značajke i ugrađene tajmere koji olakšavaju čišćenje. Izvrsne za ljude koji žele lako, ali učinkovito iskustvo četkanja. Osobama s ograničenom pokretljivošću možda će ove četke biti lakše koristiti, posebno djeci, osobama s invaliditetom, starijim odraslim osobama i osobama koje imaju artritis ili druga stanja koja otežavaju dobro četkanje.

NEDOSTACI ELEKTRIČNE ČETKICE ZA ZUBE

Cijena: Elektroničke četkice za zube puno su skuplje od klasičnih četkica za zube. Jednom kada kupite električnu četkicu, koja može koštati od 19,91€ (150 kn) do 265,45€ (2000 kn), morat ćete razmotriti i kupnju nove glave za četkicu svaka tri mjeseca.

Lomljivo: Većina elektronike ima rok trajanja. Električne četkice za zube trebale bi trajati neko vrijeme, ali uvijek postoji mogućnost da će se neki dio pokvariti ili odlomiti.

Dodatni uređaji: Električne četkice zauzimaju više prostora u kupaonskom ormariću ili koferu tijekom putovanja. Ako puno putujete, morat ćete spakirati četkicu za zube, punjač ili dodatne baterije i svježe glave četkica.

SAVJET STOMATOLOGA IVANA ANTOLKOVIĆA

Ako odlučite koristiti električnu četkicu, provjerite je li četkica ugodna za držanje i laka za upotrebu. Osobno preferiram električne četkice s malom glavom jer se lakše četkaju teže dostupna mjesta u usnoj šupljini. Zato biram Oral-B električne četkice za zube. Ostale značajke, poput prilagodljive razine snage, odbrojavanja vremena i punjivih baterija, nisu obavezne, to je stvar osobnog izbora. Slijedite upute proizvođača o tome kada zamijeniti glavu kako biste osigurali da četkica za zube nastavi učinkovito raditi. Bilo da odaberete električnu ili klasičnu četkicu za zube, imajte na umu da je najvažnije svakodnevno i pravilno četkanje i čišćenje koncem ili oralnim tušem.

*Prilikom preračunavanja valuta korišten je fiksni tečaj konverzije s izvora FINA, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.