Dio prevencije je edukacija pacijenata, osnovni uvid u njegu i zdravlje zuba. Imajući to na umu, u ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile otkrivamo anatomiju zuba. Unatoč svojoj maloj veličini, zubi su zapravo vrlo složeni i stalno se mijenjaju s godinama. Da biste pravilno brinuli o zubima, važno je razumjeti anatomiju zuba.

Možda ćete se iznenaditi koji su slojevi i strukture prisutni u jednom zubu.

Zub je u osnovi podijeljen na 3 dijela:

  1. ZUBNA KRUNA: vidljivi dio zuba
  2. ZUBNI VRAT: je suženi prijelazni dio između zubne krune i zubnog korijena
  3. KORIJEN ZUBA: sidro zuba koje se proteže u čeljusnoj kosti

 

GINGIVA –  zubno meso, meko tkivo koje okružuje bazu zuba

Gingiva igra važnu ulogu u zaštiti zuba od bakterija. To je razlog zašto bolest desni i recesija (povlačenje zubnog mesa) mogu dovesti do mnogih problema kada je u pitanju vaše cjelokupno zdravlje zuba.

CAKLINA: tvrda, sjajna, bijela vanjska površina zuba

Najviši sloj zuba sastoji se od zubne cakline. Caklina je najtvrđa tvar u cijelom tijelu, tvrđa je čak i od kosti. Ovaj izdržljivi vanjski sloj zuba ljudima daje mogućnost grickanja i žvakanja, a štiti unutarnje slojeve zubne strukture od oštećenja.

Iako je caklina zuba vrlo jaka, nije neuništiva. Zapravo, caklina zuba može se oštetiti i istrošiti. Karijesi uzrokovani oralnim bakterijama mogu “pojesti” zdravu caklinu. Fizička trauma može uzrokovati oštećenje cakline. Ukoliko netko ima visoku razinu kiselosti u ustima, zubna caklina može biti omekšana i podložna dodatnom trošenju.

DENTIN: tvrdo, ali porozno tkivo koje se nalazi i ispod cakline ispod cementa zuba

Ispod cakline zuba nalazi se tvar poznata kao dentin. Pore u zubnoj zoni poznate su kao dentinski tubuli. Dentin je najčešće žućkaste boje.

Ako je dentin zuba izložen, to može rezultirati nizom problema. Prije svega, s obzirom na boju dentina, istrošena caklina može rezultirati promjenom boje zuba. Osim toga, izloženi dentin može dovesti do osjetljivosti zuba kada se piju vrući ili hladni napici zbog porozne prirode ovog sloja zuba.

PULPA: meko središte zuba. Pulpa sadrži krvne žile i živce; hrani dentin

Unutar svakog zuba je komora ispunjena mekim tkivom poznatim kao zubna pulpa. Zubna pulpa sastoji se od živaca, krvnih žila i vezivnog tkiva koje je bilo neophodno za početnu tvorbu zuba. Ova pulpa pomaže slati signale tlaka i temperature iz zuba u mozak.

Kada bakterija pristupi pulpi unutar zuba, dolazi do infekcije korijenskim kanalom. Ovo stanje može biti vrlo bolno i zahtijeva endodontsku terapiju ili ekstrakciju za liječenje. Ako se provede endodontska terapija, to znači da se pulpa uklanja iz zuba kako bi se infekcija stavila pod kontrolu.

CEMENT: sloj tvrdog, žućkastog, koštanog tkiva koji prekriva korijen zuba. Pomaže držati zub u kosti

Cementni sloj zuba je sloj tvrdog tkiva koji prekriva korijen zuba. Tvrd je poput kostiju, ali znatno mekši od cakline. Vezivna tkiva pričvršćuju se na parodontalni ligament i kroz to vežu korijenje zuba na desni i čeljusnu (alveolarnu) kost.

ALVEOLARNA KOST: je dio gornje i donje čeljusti u kojoj se nalaze zubi

Alveolarna kost nastaje intramembranoznom tvorbom kostiju tijekom stvaranja mandibule i maksile. Pruža strukturalnu potporu za zub. Ako se zubi izgube, tada se gubi potreba za tim postupkom i vremenom se proces resorbira. 

Za više informacija o vašim zubima i oralnom zdravlju obratite se Dental Centru 4Smile. Naš stručni tim potrudit će se odgovoriti na sva pitanja i pomoći vam da riješite sve probleme ili nepoznanice vezane za oralno zdravlje.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.