U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile odlučili smo istražiti najveće zube u povijesti planeta Zemlje. Izdvojili smo 5 zanimljivosti o zubima dinosaura!

Paleontolozi mogu puno reći o veličini lubanje dinosaura i zubima u njoj. Zubi dinosaura najbolje otkrivaju tragove o tome što su jeli, kako su dolazili do hrane i kako su probavljali hranu. Na primjer, neki dinosauri imali su duge zube nalik na grablje. Koristili su zube kako bi odvojili lišće od grana. Drugi dinosauri imali su oštre zube nalik na noževe i koristili ih kako bi otrgnuli meso s plijena.

Pročitajte 5 najzanimljivijih činjenica o zubima dinosaura:

  1. Svi dinosauri imali su mogućnost obnavljanja zuba. Znanstvenici vjeruju da su dinosauri biljožderi češće mijenjali zube kako bi spriječili da se zubi previše istroše od sve te vegetacije. Diplodok je često mijenjao zube – jedan novi zub svakih 35 dana – dok je Camarasaurusu trebalo gotovo 62 dana da nikne novi zub.
  2. Apatosaurus je imao zube, ali nije mogao žvakati. Ovaj biljožder, za kojeg se vjeruje da je težio 19,8 tona, zube je koristio za kidanje lišća s grana, a zatim bi sve samo progutao.
  3. Dinosaur kojeg svi poznajemo, T-Rex, imao je sve zube naoštrene, kao da je imao puna usta očnjaka. Međutim, nisu svi zubi dinosaura služili istoj funkciji. Prema istraživanju iz 2012. u kanadskom Journal of Earth Sciences tvrde da su prednji zubi T-Rexa služili za uhvatiti i povući plijen; njegovi bočni zubi razderali su meso, a stražnjim zubima mljeo je meso u kockice i tjerao hranu u grlo. Najduži zub ikad zabilježen kod dinosaura pripadao je T-Rexu, nevjerojatnih 12 inča ili 30,48 cm! Ovo mjerenje uključuje korijen zuba, tako da je izloženi dio zuba bila polovica od 12 inča. Također još jedna zanimljiva činjenica o T-Rexu – moguće je da je bio i kanibal!
  4. Zubi Triceratopsa bili su načinjeni od pet slojeva tkiva. Današnji biljožderi, konja i bizoni imaju četiri sloja tkiva na zubima. Dok današnji gmazovi, krokodil i ostali, imaju samo dva sloja tkiva na svojim zubima.
  5. Hadrosaurs je imao više zuba od bilo kojeg drugog dinosaura. Ti dinosauri imali su gotovo 1.000 zubi koji se zovu brusilice, a služili su im za mljeti velike količine biljaka..

Dinosauri su vrlo jedinstvena stvorenja koja mnogi ljudi smatraju fascinantnim. Neke od najboljih informacija o dinosaurima mogu se otkriti u knjigama i muzejima. Pojedini muzeji imaju čak prave fosile dinosaura – pravo mjesto za otkriti sve o divovskim stvorenjima!

Ne zaboravite na zubiće svojih malih ljubitelja dinosaura. Redovan pregled kod zubara pomaže održati snažne, zdrave zube, vedar i sretan osmijeh.

IZ NAŠEG BLOGA

Prijavite se na naš newsletter

    Javite nam se

    Pišite nam, nazovite, navratite, pratite nas na društvenim mrežama.