Movember - Koliko je zdravo nositi bradu? - Dental Centar 4Smile
PROMOTIVNE PONUDE

UNESITE POJAM

Movember – Koliko je zdravo nositi bradu?

Movember – Koliko je zdravo nositi bradu?

Movember – Koliko je zdravo nositi bradu?

Movember – Koliko je zdravo nositi bradu? Studeni bez brijanja. Jeste li ikad čuli za to? Ako ste na društvenim mrežama, vjerojatno ste vidjeli ili možda poznajete muškarca koji pušta bradu da raste tijekom mjesečne kampanje. Tijekom mjeseca studenog muškarci su odlučili odustati od brijanja kako bi podigli svijest, započeli razgovor i educirali druge o prevenciji raka. Ako vi ili netko koga poznajete ima novu bradu, možda biste željeli pročitati dalje.

Brada je puna bakterija?

Za sve koji nose bradu, a pogotovo za njihove partnerice dobra je vijest da je istraživanje koje tvrdi da su brade prepune bakterija raspušteno iz više razloga. Mit je pokrenut putem jednog članka, međutim pristup istraživanju nije bio znanstveni (na primjer, nijedan čovjek bez brade nije sudjelovao u istraživanju radi usporedbe). Kada je časopis Journal of Hospital Infection uradio stvarno znanstveno istraživanje, otkrili su: 

1) čisto obrijano lice ima isti broj ili, u nekim slučajevima, više bakterija od bradatih,
2) to nije bila ista vrsta bakterija koje se mogu naći u zahodima kako tvrde vijesti.

Unatoč tome, bakterije su ono što uzrokuje karijese i bolesti desni. Tko održava dobru rutinu oralne higijene spriječit će te probleme, a ne brijanje brade. Četkajte zube dva puta dnevno, svakodnevno upotrebljavajte zubni konac ili oralni tuš i posjetite svog stomatologa u Zagrebu Ivana Antolkovića najmanje dva put godišnje.

Brada i oralna higijena

Koliko god da volimo brade, one skrivaju čeljust što otežava uočavanje promjena koje mogu biti pokazatelj potencijalnih problema s oralnim zdravljem. Muškarci koji se ne briju svakodnevno vjerojatno ne ispituju bradu i čeljust toliko često kao muškarci s glatkim licem.

Dakle, ukoliko spadate u bradatu skupinu kao naš doktor Antolković, trebali biste uzeti nekoliko trenutaka svakog jutra i provjeriti svoju čeljust ispod brade. Budite svjesni bilo kakvih promjena u izgledu čeljusti ili bilo koje neobjašnjive promjene boje. Područja neobjašnjive ukočenosti trebala bi predstavljati određenu zabrinutost. Ako imate kvržice, bol u vratu ili čeljusti, odmah se obratite svom liječniku i / ili stomatologu.

Osim vizualnih tragova, budite svjesni koliko se usta mogu otvoriti u širinu. Ako se to dramatično smanji, trebali biste biti oprezni. Čak i kada je oteklina vrlo suptilna, nemogućnost potpunog otvaranja usta može biti simptom oralnog karcinoma i pokazatelj da je vrijeme da se obratite svom stomatologu.

S bradom ili bez brade, pravilna oralna higijena i redoviti stomatološki pregledi ključ su za očuvanje zdravlja. Mi smo tu da pomognemo. Vaš stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković vješt je u otkrivanju problema oralnog zdravlja, što znači da su vaši godišnji stomatološki pregledi važniji nego ikad prije.