UNESITE POJAM

Kako uskrsni zec rješava problem sa zubima?

Kako uskrsni zec rješava problem sa zubima?

Kako uskrsni zec rješava problem sa zubima?

Uskrs često donosi kombinaciju poklon košara, obojenih uskrsnih jaja, slatkiša … i naravno, uskrsnog zeca – čokoladnog!

Što znamo o uskrsnom zecu … i zečevima općenito?

Često se pitamo kakve veze Uskrsni zeko ima s Uskrsom? Kažu da se povezivanje zeca s Uskrsom temelji na priči o zecu kao simbolu obnove, proljeća i plodnosti, a Uskrs je uvijek u proljeće.

Postoji još nekoliko priča o uskršnjem zecu i njegovom podrijetlu, ali ono što nas zanima o zečevima su njihovi zubi 🙂

Najpoznatiji zec poslije uskrsnog zeca je sigurno Zekoslav Mrkva. On je obožavao jesti mrkve, no:

 Vole li zaista zečevi jesti mrkve?

Odgovor je – da! Zečevi su biljojedi, tako da ne jedu meso. Umjesto toga, jedu kombinaciju trave, djeteline, divljeg cvijeća i poljoprivrednih kultura, uključujući mrkvu i drugo korijensko povrće, barem kada su u divljini.

Da bi sažvakali hranu koriste svojih 28 zuba – i vjerovali ili ne – ti zubi zapravo nikada ne prestaju rasti. Ostali članovi obitelji glodavaca također imaju ovu osobinu, poznatu i kao „zubi koji imaju otvorene korijene“, a zapravo im pomažu da napreduju u divljini.

Zec često može imati probleme sa zubima!

Zečiji zubi pomalo su slični konjskim zubima – imaju 4 velika sjekutića (poznata i kao prednji zubi) te ostale manje zube. Mnogi ljudi misle da imaju samo 4 velika zuba, ali manji zubi (premolari i molari) su oni što im pomažu da melju hranu na manje komade prije gutanja.

Ukoliko se manji zubi, premolari i molari, ne troše pravilno oni često “prerastu” usnu šupljinu. Javlja se problem produljivanja korijena zuba koji počinje rasti u kosti te često probije kost. Kod gornjih premolara i molara dolazi do oštećenja suznih kanala, nosne šupljine i očiju.

Ukoliko zec u svojoj svakodnevnoj prehrani ne jede dovoljno sjena, najčešći problem koji se javlja su zubne špice. Zubna ploha premolara i molara je ravna i prilikom žvakanja sjena kunić pomiče gornju i donju čeljust dovoljno, tako da se ta ploha pravilno troši. Ukoliko nije tako, s bočne strane zuba počinju rasti zubne špice koje ozljeđuju sluznicu usta i jezika, pri čemu kunić najčešće prestaje jesti.

Probajte samo zamisliti da se naši zubi počinju oblikovati iz glatkih ploha u zubne špice, ovako nam se nekad mikron pod jezikom čini kao najveća rupa.

Budući da zečevi u divljini nisu uvijek u mogućnosti dobiti odgovarajuću prehranu za brušenje zuba, to se može dogoditi češće nego što mislite. U nekim slučajevima zečji zubi mogu biti impaktirani i upaljeni, a to čak može dovesti do infekcije u kosti.

Domaći kunići koji žive kao kućni ljubimci imaju više sreće jer ukoliko dođe do problema, veterinar može pomoći.

Znači i zečevi moraju na pregled zubi 2 puta godišnje kod veterinara?

Čak i ako vaš ljubimac dobiva dovoljno vlakana da se zubi istroše, kao što bi to prirodno bilo u divljini, veterinari preporučuju da odvedete vašeg zeca na redovne preglede oko dva puta godišnje, osim ako vam ne kažu drugačije.

Baš kao i kod nas ljudi, ove kontrole mogu prevenirati neželjenu komplikaciju sa zubima. Vlasnici kunića mogu misliti da njihov najdraži ljubimac normalno jede i ne pokazuje znakove boli, ali već tad može se dogoditi problem i zato je bolje spriječiti nego liječiti.

Zapravo, jeste li znali da su zečevi poznati po tome što mogu dobro sakriti svoju bol i bolesti! 

Ako imate zeca za kućnog ljubimca sjetite se da i on kao i vi treba redovan pregled zubi kod veterinara!

Uživajte u uskrsnom doručku, kolačima i svemu što vas veseli, ali ne zaboravite prati zube i svoju redovnu kontrolu u Dental Centru 4Smile kada to napokon bude moguće.

POSEBNE PONUDE